Κάθε χρόνο, σχεδόν 1 στους 6 Αμερικανούς παθαίνει μια τροφιμογενή ασθένεια και περίπου 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα πικνίκ και τα πάρτι όπου το φαγητό κάθεται έξω για ώρες είναι μια κοινή πηγή, αλλά τα κύματα καύσωνα και οι διακοπές ρεύματος είναι μια άλλη σιωπηλά αυξανόμενη απειλή.
Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, ο κίνδυνος να χαλάσουν τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια συσκότισης σε σπίτια ή καταστήματα ή κατά τη μεταφορά σε ζεστό καιρό αυξάνεται μαζί τους. Η Elena Naumova , επιδημιολόγος και επιστήμονας δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Tufts, εξηγεί τον κίνδυνο και τι πρέπει να γνωρίζετε για να παραμείνετε ασφαλείς.
Τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με τις τροφιμογενείς ασθένειες;
Η σχέση μεταξύ της τροφιμογενούς ασθένειας και της κλιματικής αλλαγής είναι αρκετά απλή: Τα παθογόνα που προκαλούν πολλές τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ζεστές, υγρές καιρικές συνθήκες διεγείρουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Τρεις κύριοι παράγοντες διέπουν την εξάπλωση των τροφιμογενών ασθενειών:
- η αφθονία, η ανάπτυξη, το εύρος και η επιβίωση των παθογόνων στις καλλιέργειες, τα ζώα και το περιβάλλον.
- η μεταφορά αυτών των παθογόνων στα τρόφιμα και
- έκθεση του ανθρώπου στα παθογόνα.
Τα μέτρα ασφαλείας όπως οι προειδοποιητικές ετικέτες και οι ανακλήσεις προϊόντων μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης επιβλαβών βακτηρίων και παρασίτων, αλλά αυτά τα μέτρα δεν εξελίσσονται πάντα αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με τον μεταβαλλόμενο κίνδυνο.
Ένα αυξανόμενο πρόβλημα είναι ότι τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και οι σφοδρές καταιγίδες προκαλούν ολοένα και περισσότερο διακοπές ρεύματος, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τις πρακτικές αποθήκευσης και χειρισμού τροφίμων σε καταστήματα, χώρους παραγωγής και διανομής και κατοικίες. Μια ανασκόπηση των ομοσπονδιακών δεδομένων το 2022 διαπίστωσε ότι οι μεγάλες διακοπές ρεύματος στις ΗΠΑ που συνδέονται με έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν διπλασιαστεί τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Καλιφόρνια αντιμετωπίζει συχνά διακοπές μικρότερης κλίμακας κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα και περιόδων υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.
Αυτό μπορεί να συμβεί τις πιο ζεστές και, σε ορισμένες περιοχές, τις πιο υγρές ημέρες, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Για ποια είδη τροφίμων πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι;
Προσέξτε τα ευπαθή προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, καθώς και οτιδήποτε φέρει την ένδειξη ότι απαιτεί ψύξη. Το πόσο ζεστό μπορεί να ζεσταθεί ένα τρόφιμο πριν γίνει επικίνδυνο ποικίλλει, επομένως ο απλούστερος κανόνας για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων είναι να ακολουθείτε τις ετικέτες και τις οδηγίες των τροφίμων.
Ο ιστότοπος του CDC δίνει έμφαση σε τέσσερις βασικούς κανόνες για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι: καθαρίστε, χωρίστε, μαγειρέψτε και ψύξτε.
Προσφέρει επίσης ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για το πότε σβήνει το ρεύμα, ξεκινώντας με τη διατήρηση κλειστών των θυρών του ψυγείου και του καταψύκτη. «Ένας πλήρης καταψύκτης θα διατηρήσει τα τρόφιμα ασφαλή για 48 ώρες (24 ώρες εάν είναι μισογεμάτα) χωρίς ρεύμα εάν δεν ανοίξετε την πόρτα. Το ψυγείο σας θα διατηρήσει τα τρόφιμα ασφαλή για έως και τέσσερις ώρες χωρίς ρεύμα εάν δεν ανοίξετε την πόρτα», λέει.